Kell-e a baba haját vágni? Mikortól kell vágni a baba haját? Levághatom én vagy bízzam fodrászra? Milyen hajbavalót válasszak? Nem szorítja-e a hajpánt? Nem veszélyes? Milyen csatot tűzzek a hajacskába?

Ezeket a kérdés köröket szeretném most körbejárni Veletek védőnői és anyukai szempontból is.

Az első kérdés, hogy kell-e vágni egy csecsemő haját, ha igen, mikortól?

Máig sokan azt vallják, hogy a baba haját bizony le kell vágni (amint elér egy bizonyos hosszt,) minél többször, hogy erősödjön. A hajszálak a hajhagymákból nőnek ki. Az, hogy a végéből mikor és mennyit vágunk, nem jelent semmit a hajszál erősítése szempontjából. A baba hajacskája még nem töredezik, nem szárad ki, így ha csak ez az oka annak, hogy le szeretnénk vágni, akkor emiatt nem szükséges. Nekem még úgy tanították a főiskolán, hogy 1 éves kor alatt nem ajánlott a csecsemők haját vágni. A paletta nagyon változatos. Vannak babák, akik hatalmas hajkoronával születnek és vannak, akiknek meg úgy kell kiimádkozni pár szál angyalhajat az első szülinapra. Mind a kettő teljesen rendben van, és egyik sem jobb vagy rosszabb. Visszatérve a vágásra. A szülők ezt maguk döntsék el, hogy mi az a hajhossz, ami már vágásra érdemes. Fiúk esetében néhány szülőt zavar, hogy a kunkorodó babafürtök lányos megjelenést kölcsönöznek a csemetének, míg mások húzzák az első hajvágást, ameddig csak lehet, hiszen ez is jelentheti egy korszak végét, aminek az elengedése fájdalmas lehet. Én ezutóbbi anyukák táborát erősítem. Emlékszem Berci első hajvágása nekem tiszta lelki traumát okozott, hogy az én kisbabám már ekkora, hogy hajat kell neki vágni… Mikor nőtt így meg? Nagyon más lesz így az arca? Máshogy fogok ránézni?…. Igen, szerintem nagyon megváltozott utána a megjelenése és máshogy is néztem rá… hiszen a hajvágással kiléptünk a csecsemőkorból és hivatalosan is totyogók lettünk. Kezdetét vette egy újabb kalandos és szuper korszak persze, de magunk mögött hagytuk a babaillatot, a pici rugikat és a göndörödő fürtöcskéket.

Emma viszont más eset, hiszen kislány, és az én fejemben (és Férjemében is) a lányoknak hosszú a hajuk, eszünkbe sem jutott, hogy le kéne vágni, és szerintem ez jó darabig nem is fog változni ????.

A hajvágásra visszakanyarodva még egy fontos kérdés: szakemberre bízzuk vagy magunk is levághatjuk otthon?

A haj szempontjából az a lényeg, hogy éles ollóval legyen levágva, hogy a hajvégek ne legyenek roncsolva, így ne tudjanak töredezni, sérülni. A gépi vágást a legtöbb fodrász nem ajánlja 2-3 éves korig… vagy azon túl sem.

A hajbavalók kérdése. Ez is nagyon megosztó kérdés. Kell-e, szabad-e egyáltalán? Nem veszélyes? Nem szorítja? Mint védőnő azt mondom, hogy a hajbavalók viselése addig a pontig, míg nem azt a célt szolgálják, hogy a rakoncátlan tincseket eltűzzék a szem elől, addig nem a baba kényelméről, hanem a divatról, a szülői igényekről szólnak. Azonban. Ha megfelelő kiegészítőket választunk, miért ne lehetne a szemünket gyönyörködtetni egy kis pihe-puha hajpánttal, ami még bájosabbá teszi a babánkat, amitől plusz ezer puszit fog kapni, ami még jobban kiemeli a viselője egyediségét, különlegességét, kedvességét. Sőt, sok édesanya azért tesz hajpántot a kisbabája fejére, hogy ezzel leplezzen apróbb 犀利士
eltéréseket, gondolok itt egy elálló fülecskére, egy kevesebb hajjal megáldott buksira, kopaszodó, kikopó, éppen váltófélben lévő babahajacskára, amelyek egyikével sincs semmi gond, de sok édesanyát ez arra késztet, hogy elterelje a figyelmet mondjuk egy nagy masnival. Szerintem ez is teljesen rendben van. Az általam készített hajpántok alapja pihe-puha és elasztikus, nem nyomja meg a baba buksiját, kényelmes viseletet biztosít.( Itt találod a hajpántjaimat) De! Nagyon fontos, hogy néhány szabályt betartsunk, például, hogy alvó babánkról vegyük le a pántot, sőt, lehetőleg már altatáskor se viselje. A csatokra is ugyanez érvényes. A hajdíszek viselésére érdemes egyébként minél korábban hozzászoktatni, így rátehetjük már egész kicsi korától, ha kimozdulunk otthonról és felöltöztetjük valami csinosabb ruciba vagy vendégek érkeznek vagy fotók készülnek róla.

Sok érdesanya arról számol be, hogy nagyobbacska gyermeke már leszedi magáról a hajpántot, kiszedi a hajából a csatot. Ha még nem próbáltad, írok pár tippet, hátha valamelyik Nektek is beválik:

  • a hozzászoktatás a legjobb, így kezdjük egész kicsi korától a hajpántok használatát napi 1-2 órára (vagy kimozdulásokkor, ahogy korábban is írtam)
  • ne erőltessük, ne élje meg rossz élményként, hogy akarata ellenére ráteszünk valamit a fejére
  • a legjobb a példamutatás: tedd a saját hajadba először az Ő szeme láttára, és jól dícsérd meg magad a tükör előtt, hogy „hű de csini lett anya” 😀 … és nagyobb faxni nélkül tedd a dolgod tovább, had lássa a hajadban/ fejeden a díszt. Két opció van, rosszabb esetben nem fogja érdekelni, jobb esetben viszont érdeklődést mutat.
  • Ha érdeklődik, akkor se tedd mindjárt az ő hajába, mond hogy ez a Tiéd, és éreztesd, hogy nagy kiváltság, hogy megkaphatja 😀 (Nálunk ez mindig nyert Emmával… neki ugyanis mindig az én napszemcsim, nyakláncom, hajcsatom, sálam kellett :D)
  • Ha kéri, hogy had próbálja fel, tedd bele a hajába, álljatok tükör elé és „legyél elájulva”, hogy milyen csini ez a kislány, mutassátok meg Apának, Tesónak, Maminak, Kutyának, Cicának, hogy milyen jól áll a hajdísz neki ????
  • Ha rövidesen ki akarja venni, mindenféle rábeszélés kísérlet nélkül engedd el a dolgot és vagy tegyétek vissza a Te hajadba, vagy a dobozkába a többi közé és pár nap múlva újra tehetsz egy hasonló kísérletet. Fő, hogy ne élje meg kényszernek, minél jobban nyomulunk, annál inkább ellen fog állni.

A hajgumi kérdés. Egészségügyileg nézve nem a legjobb megoldás, ha a haj hajgumival van szorosan összekötve. Húzhatja a hajhagymákat, a fejbőrt, megtöri a hajszálakat. Én azonban ennek ellenére sokszor teszek Emma hajába vékony kis szilikon hajgumit, ügyelve, hogy ne húzza a hajhagymákat, fejbőrt. A hajszál megtörésével nem nagyon lehet mit kezdeni, de mi úgy döntöttünk, hogy nem vágunk frufrut Emmának, hanem megnövesztjük elöl is a hajacskáját úgy, hogy az átmeneti időben elcsatoljuk vagy elgumizzuk. A kezdeti időben csitt-csattal próbálkoztunk, de az mindig kiesett a hajából. Aztán jött a szilikon gumi, végül rátaláltam a szilikonos fésűs kivitelű hajcsatokra, amik nagyon beváltak, mert a szilikon bevonatnak köszönhetően nem csúsznak ki olyan könnyen a hajacskából és jól megkapaszkodnak a vékony szálú babahajban is. Így kezdtem el ezekkel az alapokkal is dolgozni. (Ezt a kivitelű hajcsatot itt találod). Önállóan is megállnak a hajban, de ha egy kis szilikon gumit teszünk előbb a hajba, majd a csatot rátesszük úgy, hogy eltakarja a gumit, tartós eredményt érhetünk el, így altatásig nem kell ezzel bíbelődni többet.

A krokodil csipeszes kivitelt pedig már a kicsit erősebb, hosszabb hajacskába ajánlom, én ezt is sokat kombinálom a szilikon gumival, mert tartósabb ugyan a csitt-csattnál, de ha nem szeretnék ezzel bíbelődni, összegumizom, betűzöm a csatot és altatásig szintén pipa a frizura és nem lóg a szemébe. (A krokodil csipeszes csatokat itt találod)

A szilikon gumit ne hagyjátok éjszakára a hajában, hogy a haj megpihenhessen, próbáld meg mindig máshová kötni a copfot, hogy ne mindig ugyanott legyen megtörve a haj. Ha nagyon rágabajodott, inkább vágd el óvatosan egy kisollóval a gumit, hogy ne bánja több hajszál a kivételt.

A hajbavalókat itt találod.

Nézd meg a videónkat a hajbavalókról, illetve  kövess Instagramon és Facebookon, hogy elsőként értesülj, ha új termékek kerülnek a webshopba, ugyanis kettő egyformát, ezekből sem készítek. ????